Divadlo Alexandra Duchnoviča uvedie premiéru hry Sto tisíc v ukrajinčine

14.12.2009 Prešov

Prešov 14. decembra (TASR) – Premiéru divadelnej hry \"Sto tisíc\" ukrajinského autora Ivana Karpoviča Tobilevyča uvedie 18. decembra na svojich doskách Divadlo Alexandra Duchnoviča v Prešove (DAD).
Ako dnes uviedol pre médiá riaditeľ DADu Marián Marko, vedenie divadla sa rozhodlo zaradiť takéto dielo do svojho repertoáru aj na základe požiadavky ukrajinskej národnostnej menšiny na Slovensku uvádzať hry v ukrajinskom jazyku.
Divadelné predstavenie klasického diela z konca 19. storočia s hercami naštudoval režisér Vladimír Nadj zo srbskej Vojvodiny.
\"Je to moja druhá spolupráca s týmto súborom, ktorý považujem za tvorivý, otvorený a duchom veľmi mladý. Musím povedať, že tento región je podobný tomu, odkiaľ pochádzam a preto sú mi blízki aj ľudia, \" povedal Nadj, ktorý šéfuje Rusínskemu národnému divadlu Petro Rizniča ĎADI v Ruskom Kerestúre v Srbsku.
Hudbu k predstaveniu skomponoval Norbert Bodnár, scénu navrhol Štefan Hudák a kostýmy Anna Simková. Dramaturgiu a úpravu textu zverili Valerijovi Kupkovi. Napriek tomu, že toto dielo vzniklo pred viac ako sto rokmi, ide podľa Kupku o výsostne aktuálnu tému, ktorá sa snaží poukázať na ľudskú slabosť, závisť a túžbu po peniazoch.
Zámerom autorov hry je poukázať na skutočnosť, že snaha mnohých ľudí zbohatnúť bez poctivého úsilia sa často nevypláca, čo je charakteristické aj pre dnešný materiálny svet. \"Hlavná postava zlyháva na svojej túžbe po rýchlom zbohatnutí. Podlieha pokušeniu čerta prezlečeného za dobrodinca a dáva sa na zločineckú cestu. Samozrejme tá chamtivosť je potom náležite potrestaná, \" povedal Kupka.
Špecifikom tohto predstavenia je najmä jazyk, preto sa snažili zachovať ten pôvodný jedinečný, ktorý pri písaní textu použil autor.
\"Bolo by na škodu tento jazyk nejako dekódovať alebo premeniť na súčasný normovaný ukrajinský, lebo hra by vlastne stratila tú šťavu a prirodzenosť. Dôležité je, že každá postava hovorí svojím jazykom a ten istým spôsobom dopĺňa charakteristiky postáv, \" vysvetľuje dramaturg.
Práve jazyk autora a odlišná skladba viet prozaického textu spôsobovali isté problémy aj protagonistom jednotlivých postáv. \"Nepamätám si za posledné roky, aby som sa toľko natrápil s jednou úlohou ako v tejto hre, pretože poskladať vetu bol niekedy veľký problém. Napriek tomu verím, že sme to zvládli a divákov hra zaujme, \" povedal Vasiľ Rusiňák, predstaviteľ hlavnej postavy bohatého roľníka Herasyma. Okrem neho do hry režisér obsadil ôsmich členov súboru, medzi nimi napríklad Svetlanu Škovranovú, Jozefa Tkáča, Igora Lattu, Eugena Libezňuka, Vladimíru Brehovú a ďalších.
Premiéra divadelnej hry sa na Veľkej scéne DADu začína v piatok 18. decembra o 19.00 h. Druhá premiéra bude v rovnakom čase 13. januára v budúcom roku.
 

Vyberte región